Domaines Paul Mas
Laurinya
8203000 | fles 75 cl 24,95
Danny Wat een aparte fles, heel tof. Ik verwacht
een rijke wijn die veel indruk gaat maken. In de
geur cederhout en tabak. Vanwege de aanwezige
zuren kan deze volle en rijke wijn wel een vet
gerecht gebruiken. Bijvoorbeeld eend met een
beetje foie gras.
Jeroen Dit is een wijn die je nog gerust een paar
jaar weg kunt leggen. Daar wordt deze alleen
maar beter van.
Lees over Domaines Paul Mas op pagina 10.
Château St. Roch
Muscat de Rivesaltes
8503520 | fles 50 cl 7,95
Jeroen Dan nu even heel wat anders. Want
we drinken deze wijn vaak bij het dessert,
maar het kan ook erg goed als aperitief.
Danny Deze Muscat is niet zo extreem zwaar.
Lekker bij een niet al te zoet fruitdessert. Maar
ik ben het zeker met je eens dat dit een heerlijk
aperitief kan zijn, bijvoorbeeld met foie gras.
Lekker hoor!
Lees over Château St. Roch op pagina 8.
BENIEUWD NAAR ONS GEHELE ASSORTIMENT
UIT DE LANGUEDOC-ROUSSILLON?
Scan de code! Daar vindt u ook het hele
gesprek tussen Danny en Jeroen.
A
CANET
L'Aute
266
LAURINYA
CAVE L'ETOILE
De wijngaard van Cave l'Etoile strekt zich uit over de vier
gemeenten van de Côte Vermeille: Collioure, Banyuls,
Port-Vendres en Cerbère. Dit uitzonderlijke landschap, bestaande
uit terrassen en heuvels, werd over lange tijd gevormd door de
handen en het werk van de wijnboeren en wordt gekenmerkt
door ongeveer 6000 km lage muren in leisteen en een
kanalisatiesysteem. In het hart van deze formidabele wijngaarden
heeft Cave l'Etoile ongeveer 150 hectare waardoor alle
appellations' kunnen worden geproduceerd: Banyuls, Banyuls
Grand Cru en Collioure. Op leisteengrond, arm en steil, kunnen
de wijnstokken en het uitsluitend handmatige werk van de
wijnboeren worden samengevat in drie woorden: trots, liefde
en zelfopoffering.
Cave l'Etoile
Banyuls Grand Cru
8270731 | fles 75 cl 19,75
"PERFECT OM TE COMBINEREN
MET CHOCOLA, MOKKA EN KOFFIE."
BANYULS
Jeroen De laatste alweer. Ik heb gekozen voor
de Banyuls Grand Cru. Gemaakt van 75%
grenache noir, 15% grenache gris en 10%
carignan. De wijn moet wel eerst even ontwaken,
want deze lijkt niet direct veel geur te hebben
en komt misschien wat stoffig over. Maar wat er
dan gebeurt is fantastisch.
Danny Wat is dit heerlijk. Zeker bij een wat zwaarder dessert.
Deze wijn zou je goed kunnen combineren met chocola, mokka
en koffie. Ga op zoek naar dieprode en zwarte smaken en dan
heb je hier een heel fijne wijn aan.
De conclusie: 'Verrast door spannende combinaties'
Jeroen Als we hadden gewild hadden we nog wel 100
proeverijen kunnen organiseren met interessante wijnen uit de
Languedoc-Roussillon. Wat is jouw favoriet uit deze negen wijnen?
Danny Je hebt het beste voor het laatst bewaard, vind ik.
Dus ik kies voor de Banyuls Grand Cru. Deze vond ik het meest
spannend. Want je verwacht heel veel van alles, maar uiteindelijk
is het toch vrij subtiel.
Jeroen Ik kies voor de L'Autochtone Cinsault. Het is misschien
geen wijn die je zo snel zult pakken, maar ik vind het pittige kar-
akter in combinatie met de subtiliteit erg mooi. Een aangename
prikkeling voor je smaakpapillen.
9