TOMATEN STEAK TARTARE
Voorgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
10 tomaten
80 g shiitake, in plakjes
80 g groene olijven,
in plakjes
60 g kappertjes
zonnebloemolie,
om in te frituren
½ tl vadouvan
40 ml mayonaise
Tartaarsaus:
1/2 sjalot, grof gesneden.
15 g cornichons,
grof gesneden
15 g kappertjes,
grof gesneden
1 el sojasaus
enkele druppels azijn
enkele druppels tabasco
2 tl mosterd
2 tl tomatenketchup
15 g eigeel
1 el bieslook,
De Toren
grof gesneden
1 el peterselie,
grof gesneden
olie, naar eigen inzicht
Extra: serveerring naar
keuze
1. Plisseer de tomaten, haal de zaadlijsten eruit en snijd het
vruchtvlees in brunoise. Bak de shiitake en breng op smaak
met peper en zout. Laat de kappertjes uitlekken en frituur ze in
een laagje zonnebloemolie van 220°C totdat ze uitgebruist zijn.
2. Verhit een beetje olie en myoteer hierin de vadouvan. Meng
de vadouvan daarna met de mayonaise en breng op smaak
met peper en zout. 3. Meng alle ingrediënten voor de saus en
pureer met een staafmixer mooi glad. 4. Maak de gesneden
tomaat op smaak met de saus, peper en zout en dresseer
dit met behulp van de serveerring. Serveer de shiitake, de
kappertjes en de mayonaise erbij.
Kcal per persoon: 250
FOOD > RECEPTEN > KANSEN ZIEN
POMMEPOMME TARTE TATIN
Dessert voor 2 personen
Bereidingstijd: 20 minuten + 40 minuten oventijd
50 g suiker
10 g roomboter
2 elstarappels, geschild
en in schijven
90 g bloem (+ extra
om te bestuiven)
20 g poedersuiker
Pommepomme
60 g koude boter, in blokjes
25 ml koud water
crème fraîche,
om te garneren
Extra: twee eenpersoons
bakvormpjes
1. Laat de suiker in etappes karamelliseren. Voeg op het laatst
de roomboter toe en meng dit tot een homogene massa.
Verdeel de karamel over de bakvormen (houd een klein beetje
achter). 2. Dresseer de appelschijven over de karamel. Verdeel
de rest van de karamel over de appel en zet 20 minuten in een
oven van 150°C. 3. Meng de bloem met de poedersuiker en
een snuf zout. Verkruimel dit samen met de koude boter tot
een grove kruimel. Voeg langzaam het water toe, tot het deeg
bij elkaar komt. Laat even rusten. 4. Bestuif het deeg en het
werkblad met bloem en rol hierop het deeg voorzichtig uit tot
een dikte van 3 mm. Prik het in en steek er twee cirkels uit ter
grootte van de bakvormen. Leg het deeg over de gegaarde
appel en stop randen in. Verhoog de oventemperatuur naar
180°C en bak hierin de tarte Tatin circa 20 minuten. Laat even
afkoelen. 5. Plaats een bord ondersteboven op de tarte Tatin
en draai hem om. Serveer met een quenelle crème fraîche.
Kcal per persoon: 695
magaZiNe 95